Jednym z objawów uzależnienia od alkoholu jest zaniedbywanie różnych sfer życia, w które alkoholik był wcześniej zaangażowany. Szczególnie niepokojącym symptomem są zaburzenia odżywiania. W naszej pracy często spotykamy się z pacjentami, którzy przestali jeść. Ten niebezpieczny nawyk pozwalał im bowiem spożywać większe ilości etanolu. Dlaczego alkoholik nie je? Czy prawidłowa dieta ułatwia leczenie alkoholizmu? Na te i wiele innych pytań odpowiadamy w naszym artykule.
Napoje alkoholowe zawierają puste kalorie. Oznacza to, że dostarczają organizmowi energii, a zarazem nie mają w sobie żadnych składników odżywczych. Jeden gram czystego etanolu to aż 7 kcal. Trudno się zatem dziwić, że kieliszek wódki zawiera 93 kcal, a kufel piwa - nawet 340 kcal.
Osoba uzależniona przyjmuje nadmierne ilości alkoholu, a co za tym idzie, nadwyżkę energii, której nie jest w stanie spożytkować. Co więcej, alkohol często nasila apetyt. To z kolei powoduje, że człowiek je więcej niż powinien. Niektórzy alkoholicy zaczynają obawiać się otyłości i zapadają na tzw. drunkoreksję. Na czym ona polega?
Niechęć do jedzenia połączona z nałogiem prowadzi do osłabienia i stopniowego wyniszczenia organizmu.
Co gorsza, drunkoreksja wprowadza alkoholika w błędne koło. Zbyt niski poziom substancji odżywczych negatywnie wpływa na syntezę dopaminy i serotoniny, które odpowiadają m.in. za nastrój. Z kolei gorsze samopoczucie wywołuje głód alkoholowy. Chory pije, by poczuć się lepiej. Łatwo przewidzieć, że efekt będzie przeciwny do zamierzonego.
Z naszego doświadczenia wynika, że wprowadzenie dobrych zmian w diecie ułatwia alkoholikom odstawienie niszczącej używki. Naukowcy odkryli, że układ nerwowy i układ pokarmowy wzajemnie na siebie wpływają. Jeśli człowiek zmieni nawyki żywieniowe, to prawdopodobnie zmieni również swój nastrój i nastawienie do życia. Dlatego w prywatnym ośrodku leczenia uzależnień troszczymy się nie tylko o psychikę naszych podopiecznych, lecz także o regularne, zbilansowane i pełnowartościowe posiłki. Jak wygląda proponowane przez nas menu?
W naszym ośrodku serwujemy dania, które przygotowujemy ze świeżych produktów. Dobieramy składniki, które dostarczają pacjentom m.in.:
Pilnujemy również, by nasi podopieczni pili codziennie 1,5 - 2 l wody, a także spożywali warzywa i owoce. Wskazujemy też produkty, których należy unikać. Mowa nie tylko o alkoholu, lecz także o cukrach prostych, nasyconych kwasach tłuszczowych czy żywności wysokoprzetworzonej.
Prawidłowo ułożony jadłospis pomaga alkoholikowi osiągnąć dobrostan fizyczny. To z kolei poprawia samopoczucie emocjonalne, dzięki czemu chory czerpie coraz więcej satysfakcji z życia bez alkoholu.